Økonomi, tal og fakta » Historie

Historie

Spøttrup Kommune opstod i forbindelse med kommunalreformen i 1970.

Otte små sognekommuner, Brøndum-Hvidbjerg, Håsum-Ramsing, Lem-Vejby, Lihme, Rødding, Krejbjerg, Balling-Volling og Oddense-Otting Kommuner blev sammenlagt til en stor Kommune.

Kommunen har fået navn efter den gamle middelalderborg "Spøttrup" fra 1500 tallet.

Uenighed mellem flere af lokalsamfundene betød, at Kommunekontoret ikke blev placeret i en af de største byer, men derimod i Ramsing, som resultat af et fornuftigt, vestjysk politisk kompromis.


Spøttrup Kommunes byvåben blev registreret i 1993
I et blåt skjold ses en gengivelse af Spøttrup Borg, visende portbygningen og to sidefløje, alle med sadeltag og set fra gavlen, alt af guld, over en stående stud af sølv.

Borgen Spøttrup, der stammer fra middelalderen, er en af Danmarks ældste middelalderborge.


Under gengivelsen af Borgen, er der anbragt en hvid stud i sølv, som karakteriserer Sallings gamle handelsvare. Disse hvide stude er omtalt i Jeppe Åkjærs "skjæmteviser", hvor der står " Salling, dine hvide stude lyser langs din kyst ". Dengang har studeopdrættet været en rigdomskilde for egnen, formentlig allerede da Spøttrup Borg blev bygget og således til dels det materielle grundlag for denne, således at dens anbringelse under Borgen som "bærende" denne er naturlig.

Spøttrup Kommunes byvåben blev skabt efter kommunalreformen i 1970. Byvåbenet er udarbejdet af Statens Heraldiske konsulent, can. jur. P. Warming.

  Forrige sideTop 

Spøttrup Kommune - Kirke Allé 1, Ramsing - 7860 Spøttrup - Tlf. 9683 4400
Klik her for at logge ind.    Udskriv siden.